|
|
|
Welkom op de cruiseblog site van Cruise Plus. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Geschreven door Patrick Parez - Journalist |
29
sep '24 |
|
|
|
Kathryn Kelly was actief in de gezondheidssector toen ze op 50-jarige leeftijd de beslissing nam om haar passie te volgen en een chef-kok te worden. Ze studeerde aan het Culinary Institute of America en werd op uitnodiging van Frank Del Rio en Bob Binder, de oprichters van Oceania Cruises, in 2011 verantwoordelijk voor de eerste praktijkgerichte kookklas van de rederij aan boord van de Marina. Het Culinary Center kreeg navolging aan boord van de Riviera, Vista en straks Allura. In 2018 lanceerde ze bij zusterrederij Regent Seven Seas Cruises de eerste Culinary Arts Kitchen aan boord van de Seven Seas Explorer. Een gelijkaardige kookschool is intussen te vinden op Seven Seas Splendor en Seven Seas Grandeur. Chef Kelly is niet alleen het brein achter het leerplan voor deze zes kookklassen, maar ook de architect van de Epicurean Explorer Tours bij Regent en Culinary Discovery Tours bij Oceania. |
|
|
|
|
|
|
De Culinary Arts Kitchen is intussen uitgegroeid tot een van de meest geprezen activiteiten bij Regent Seven Seas Cruises. Chef Kelly heeft een volledig curriculum uitgewerkt rond drie thema’s. Enerzijds zijn er de kookklassen van twee uur waar 18 deelnemers aan hun eigen kookstation tot vier gerechten of een combinatie van schotels en cocktails bereiden. De inmiddels meer dan honderd verschillende lessen weerspiegelen de regio waar het schip zich bevindt. Een tweede thema is het aanleren van basistechnieken zoals het bakken van vlees of het koken van vis. Een derde luik zijn de favoriete gerechten van de gasten of vegetarische schotels waarmee de Culinary Arts Kitchen meteen inspeelt op actuele trends. Tijdens de lessen genieten de deelnemers van wijnen, waarmee ook het aspect van de paring aan bod komt. Wie wil bijleren zonder zelf te koken, kan inschrijven voor de Chef’s Table Epicurian Enrichment Series. Dit zijn hoofdzakelijk demonstraties of uiteenzettingen door de chef-kok. Die behandelen thema’s zoals het gebruik en bewaren van kruiden, de types keukenmessen en hun onderhoud of het snijden en uitbenen van vlees. |
|
|
|
De chef-instructeurs gaan in de aanloophavens ook op pad met gasten. Op deze culinaire tours duiken ze dieper in de streekproducten, keuken en smaken van elke haven. Dat gebeurt tijdens bezoeken aan olijfgaarden, wijnbouwers, een markt waar lokale producten worden ingekocht om aan boord te bereiden of een bezoek aan een restaurant waar ze koken en de chef vertelt over de lokale ingrediënten. Het aanbod omvat intussen tot 60 verschillende tours wereldwijd. De excursies en lessen hebben ook een educatief element waarbij de deelnemers via de producten kennis opdoen over de regio, de terroirs en de oorsprong van de ingrediënten. Zo weten bijvoorbeeld maar weinig gasten dat tomaten vanuit de Nieuwe Wereld in Spanje werden geďntroduceerd. Hetzelfde geldt voor de aardappel die eigenlijk afkomstig is uit Zuid-Amerika. De tours en lessen kunnen ook een kennismaking zijn met typische producten zoals de cider uit Normandië die bij niet-Europese gasten vaak een onbekende drank is. In de kookklas degusteren ze de appelcider, maar leren ze ook hoe die bijvoorbeeld perfect tot zijn recht komt bij gebakken vis. |
|
|
|
Volgens Chef Kelly maken voedsel en dranken voor veel reizigers een essentieel onderdeel van de vakantie uit. “Ze ontdekken de cultuur van een stad of regio via de producten die de lokale bevolking teelt of eet. Voor gasten die geďnteresseerd zijn in voedsel, wijn en het culinaire aspect van hun reis zijn wij een epicentrum van hun vakantie geworden.” Het culinair programma telt intussen al een team van 17 chef-instructeurs, aangevuld met souschefs en keukenpersoneel. “Die zijn exclusief toegewezen aan de lessen en tours en werken niet in de restaurants van het schip. Sommige doen dit al tien jaar. Hierin onderscheiden we ons duidelijk van andere rederijen waar het geven van een kookles vaak wordt beschouwd als een hobby.” Zelf spendeert Chef Kelly zo’n zes maanden per jaar aan boord van de schepen en blijft continu bijleren en regionale verschillen onderscheiden. Kathryn Kelly geeft toe dat ze in Monaco liever in een restaurant gaat eten waar de lokale vissers samenkomen dan in een van de Michelinzaken. |
|
|
|
Zopas kreeg Kathryn Kelly er bij Oceania trouwens nog een taak bij. Ze is samen met de Amerikaanse tv-chef Sara Moulton lid geworden van de Culinary Advisory Board. Beiden zijn volgens Frank A. Del Rio, President van Oceania Cruises, gepassioneerd over eten en het delen van hun geweldige vaardigheden en kennis met zoveel mogelijk mensen, op de meest dynamische en inclusieve manier. Ze inspireren gasten om nieuwe vaardigheden te vinden en de wereld te verkennen door de lens van gastronomie.” De twee chef-koks zullen in de Culinary Advisory Board dienen naast de co-voorzitters van de raad - chef-kok Jacques Pépin, chef-kok en tv-persoonlijkheid Giada De Laurentiis, en de twee Franse meester-koks en culinaire directeuren van de rederij, Alex Quaretti en Eric Barale. Samen zullen ze werken aan het verder verbeteren en verdiepen van het culinaire verrijkingsprogramma van Oceania Cruises ter voorbereiding van de toevoeging van Vista’s zusterschip Allura in 2025 en de twee gloednieuwe Quattro-klasse schepen die de rederij in 2027 en 2028 in de vaart neemt. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|