Welkom op de cruiseblog site van Cruise Plus. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (3)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (6)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (9)
Hapag-Lloyd Cruises (11)
Holland America Line (7)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (8)
Oceania Cruises (20)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (16)
Ritz Carlton Yacht Collection (5)
Riverside Luxury Cruises (2)
Scenic Cruises (3)
Seabourn (15)
Silversea Cruises (30)
Swan Hellenic (4)
Uniworld (1)
Viva Cruises (2)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (6)
Amazone (1)
Antarctica (9)
Arctica (3)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (12)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (6)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (35)
Midden-Oosten (5)
Noord-Amerika (1)
Noord-Europa (1)
Noorse Fjorden (11)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (15)
Wereldcruise (2)
Zuid-Amerika (2)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (15)
Cruise News (103)
Expeditiecruises (12)
Havens - aanlegplaatsen (88)
Nieuwe Schepen (73)
Reisverslagen (6)
Riviercruises (5)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (5)
 
Redenen te over om een cruise naar de poolgebieden niet langer uit te stellen
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
3 mar '24
 
Het zijn zwarte dagen voor Antarctica. In het nieuws zagen we andermaal beelden over het verdwijnen van de ‘Doomsday Glacier’. De ineenstorting van deze ijsmassa zou een enorme invloed hebben op het ecosysteem rond de Zuidpool en bij uitbreiding voor de rest van de wereld. Daarnaast was er ook slecht nieuws over de aanwezigheid van de vogelgriep in het Antarctisch gebied. De wetenschappelijke wereld vreest voor een massasterfte van pinguïns. De toekomst voor deze laatste ongerepte wildernis ziet er met andere worden niet rooskleurig uit. Het Noordpoolgebied en Antarctica zijn uitzonderlijke gebieden en voor veel mensen bucketlist-bestemmingen. Een gouden raad: stel een cruise naar Antarctica, maar ook naar het Arctisch gebied niet langer uit. Niet alleen zullen deze unieke ecosystemen de volgende generaties mogelijk niet overleven. Daarnaast zullen de overheden steeds striktere normen hanteren en het aantal toeristen beperken. Onlangs nog kondigde Noorwegen beperkende maatregelen aan om de fauna en flora op Spitsbergen te beschermen. Als de voorstellen definitief worden goedgekeurd, mogen straks alleen nog schepen met maximaal 200 gasten Svalbard bezoeken, worden mogelijke landingsplaatsen beperkt en de minimumafstand tussen het schip en de dieren opgetrokken.
 
 
 
 
 
De National Academy of Sciences publiceerde zopas een nieuwe studie over de Thwaites Glacier in West-Antarctica. Deze breedste gletsjer ter wereld wordt ook de ‘Doomsday Glacier’ genoemd. Die heeft de afmetingen van Groot-Brittannië en fungeert als buffer voor de rest van de West-Antarctische ijskap. Door de opwarming van de aarde en het warmere zeewater erodeert de basis en verliest deze gletsjer elk jaar miljarden tonnen ijs. De ineenstorting van deze ijsmassa zou catastrofale gevolgen hebben voor Antarctica en door de metershoge stijging van de zeespiegel ook voor de rest van de wereld. Heel wat gebieden – ook in Vlaanderen – zouden onder water komen te liggen. Het baart de wetenschappelijke wereld grote zorgen dat de Thwaites Glacier steeds sneller ijsbergen verliest. Dit betekent dat de reusachtige ijsschots binnen de tien jaar kan instorten. De gevolgen voor Antarctica zijn niet te overzien.
 
 
Een andere belangrijke bedreiging voor de fauna is het vogelgriepvirus. Al in het najaar van 2023 werd vogelgriep vastgesteld rond de Zuidpool. Dat gebeurde eerst nabij de Falklands. Al snel maakte het virus ook slachtoffers op naburige eilanden. Intussen blijkt een dodelijke variant van het vogelgriepvirus ook het vasteland van Antarctica te hebben bereikt. De virale infectie vormt een ernstige bedreiging voor de honderdduizenden pinguïns in en rond Antarctica. Maar ook de opwarming van de aarde heeft een negatieve invloed op deze vogels. Pinguïns bouwen hun nesten op kiezelsteentjes om de eieren droog te houden. De mannelijke pinguïns gaan op zoek naar deze steentjes, terwijl het vrouwtje die een plaats geeft in het stenennest. Met de klimaatverandering valt er meer sneeuw en vinden de vogels moeilijker steentjes. Het gevolg is dat er minder nesten worden gebouwd en minder jongen worden geboren. Tijdens een recent bezoek aan Antarctica vertelden biologen dat op bepaalde eilanden nu al een afname van de jongen is waar te nemen. Een direct gevolg van de wijzigende weerspatronen.
 
 
Volgens wetenschappers staat vast dat het vogelgriepvirus nu al aanwezig is van het Arctisch gebied tot Antarctica. Eerder dit jaar is in Alaska voor het eerst een ijsbeer gestorven aan de vogelgriep. Dieren dragen het virus mee in hun lichaam en in hun uitwerpselen. Wanneer vogels en zeedieren migreren, kunnen ze de gevaarlijke vogelgriep over de zeeën en oceanen verspreiden. Maar ook de menselijke aanwezigheid kan een invloed hebben. Bezoekers kunnen via hun kledij en laarzen ziekteverwekkende micro-organismen importeren. Zowat alle cruiserederijen die in de poolgebieden opereren zijn aangesloten bij de Association of Arctic Expedition Cruise Operators (AECO) en de International Association of Antarctica Tour Operators (IAATO). Deze organisaties verplichten hun leden-rederijen zeer nauw toe te zien op de bioveiligheid en het behoud van het unieke en kwetsbare ecosysteem. Dat betekent dat de cruisepassagiers geen afval mogen achterlaten op de bestemmingen, maar ook dat ze geen niet-inheemse soorten mogen introduceren. Bij de rederijen wordt de kleding en uitrusting grondig gecontroleerd op organisch materiaal en indien nodig gereinigd. Passagiers moeten bij het aan land gaan en terug aan boord komen met hun laarzen een ontsmettingsbad passeren om te vermijden dat ze organisch materiaal transporteren. Minder controle is er bij reizigers die met een privéjacht het gebied bezoeken, geen regels in acht nemen en er soms zelfs niet voor terugschrikken afval achter te laten.
 
 
Het huidige Antarctica-seizoen loopt stilaan op zijn eind. Het voorjaar is niet alleen het moment om de laatste plaatsen te bemachtigen voor de Arctische zomer 2024, maar ook om vooruit te kijken naar de winterseizoenen 2025 en 2026 in Antarctica. De meeste reizigers plannen deze expeditiereizen namelijk ver vooruit, want hoewel het aantal schepen in de poolgebieden toeneemt, blijft de capaciteit beperkt, niet alleen op de schepen, maar ook op de vliegtuigen. Deze maanden heb je nog een ruime keuze uit kajuiten en vaarschema’s. Die gaan van een kleine week op het Antarctisch Schiereiland tot twintig dagen en meer voor wie ook de Falklands, Zuid-Georgië of de Weddellzee wil bezoeken. En voor wie de Drake Passage tussen Zuid-Amerika en Antarctica niet wil oversteken, bieden diverse rederijen tegenwoordig vliegcruises aan. Wil je met landgenoten reizen, dan kan je inschrijven voor een Nederlandstalige begeleide cruise. Neem contact op met Cruise Plus voor meer inlichtingen.
 
 
 
 
 

 
 

Beoordelingen  |  Wie is Wie ?  |  Contactinfo  |  Nieuwsbrief  |  Agenda & Scheepbezoeken  |  Cruise Blog |  Waardebon |  Privacy policy