Welkom op de cruiseblog site van Cruise Plus. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (3)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (6)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (9)
Hapag-Lloyd Cruises (11)
Holland America Line (7)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (8)
Oceania Cruises (20)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (16)
Ritz Carlton Yacht Collection (5)
Riverside Luxury Cruises (2)
Scenic Cruises (3)
Seabourn (15)
Silversea Cruises (30)
Swan Hellenic (4)
Uniworld (1)
Viva Cruises (2)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (6)
Amazone (1)
Antarctica (9)
Arctica (3)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (12)
Donau (rivier) (3)
GalŠpagos (6)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (35)
Midden-Oosten (5)
Noord-Amerika (1)
Noord-Europa (1)
Noorse Fjorden (11)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (15)
Wereldcruise (2)
Zuid-Amerika (2)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (15)
Cruise News (103)
Expeditiecruises (12)
Havens - aanlegplaatsen (88)
Nieuwe Schepen (73)
Reisverslagen (6)
Riviercruises (5)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (5)
 
Thessaloniki: Alexander de Groote, Ataturk, kloosters en bougatsa
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
18 feb '24
 
In de zoektocht naar nieuwe aanloophavens meren steeds meer cruiseschepen af in Thessaloniki. De haven in Noord-Griekenland opende in november nog een nieuwe cruiseterminal die de twee cruisekades en tot 6.000 passagiers kan bedienen. Op dit ogenblik staan voor 2024 al ruim 80 aanlopen geprogrammeerd, waaronder luxeschepen van Regent Seven Seas, Silversea, Oceania en Explora Journeys. Blikvanger is Celebrity Infinity die maar liefst 20 keer de haven bezoekt, waarvan een deel met overnachting. Dit geeft gasten de gelegenheid de architectonische, historische, culturele en gastronomische identiteit van Thessaloniki en de bredere regio te verkennen. De tweede grootste stad van Griekenland na Athene heeft een ruim aanbod aan musea, restaurants en een mooie wandeldijk die de cruisehaven verbindt met het centrum.
 
 
Thessaloniki was al bewoond in de prehistorie. De hoofdstad van de regio MacedoniŽ dankt haar naam aan prinses Thessaloniki, de zus van Alexander de Groote. In de Romeinse tijd werd ze een belangrijke metropool en de tweede grootste stad van het Byzantijnse rijk. Dit verklaart meteen waarom je hier zoveel Byzantijnse monumenten kan bewonderen. Het beroemdste gebouw en symbool van de stad is Lefkos Pyrgos of de Witte Toren. Als meest herkenbare plek staat ze afgebeeld op tal van souvenirs van Thessaloniki. De cilindrische toren dateert uit de 16de eeuw, maakte deel uit van het verdedigingsfort en fungeerde als gevangenis. Vandaag huisvest ze een permanente tentoonstelling over de opeenvolgende historische perioden van de stad. De spannende geschiedenis herleeft ook in het Archeologisch Museum dat diverse zeldzame stukken bevat als getuigen van het prehistorische MacedoniŽ, de eerste nederzettingen in de regio van Athos tot Olympus en de Romeinse tijd.
 
 
Vanaf de cruiseterminal kan je via Leoforos Nikis, zeg maar de zeedijk, naar het centrum wandelen. Zo beland je op Plateia Aristotelous. Het centrale plein speelt een belangrijke rol in het sociale ťn politieke leven van Thessaloniki. Er vinden tal van feesten plaats en de terrassen zijn populair bij jong en oud. Tijd voor een koffie? Proef dan ook de uiterst populaire met pudding gevulde bougatsa die het handelsmerk van Thessaloniki zijn geworden. De twaalf gebouwen die het Aristotelesplein omranden zijn sinds 1950 monumenten van de Helleense Republiek. In de omgeving bevinden zich Byzantijnse kerken zoals de Hagia Sophia en de Ekklisia Panagia. Maar ook de Romeinen drukten hun stempel op de stad. Stille getuigen uit die periode zijn de Boog van Galerius, een van de oudste monumenten van Thessaloniki, en de ruÔnes van het Forum Romanum.
 
 
De grootste markten vind je in de buurt van Ermou Street net achter het Aristotelesplein. De Modiano-markt wordt wel eens omschreven als het Parijs van Thessaloniki. Genoemd naar de gelijknamige architect bevat de markt uit 1922 duidelijke architecturale verwijzingen naar de overdekte markten van de Franse hoofdstad. Wandel verder naar Ano Poli. Het voormalige Ottomaanse kwartier is de oudste wijk van de stad en omringd door restanten van de vestigingsmuren uit de Byzantijnse periode. In deze wijk vind je ook het huis van Kemal Attaturk, de politicus, schrijver en grondlegger van de republiek Turkije. Het gebouw is vandaag het consulaat van Turkije en een museum. Vanuit Ano Poli is het zover niet meer stappen naar Agios Pavlos die door velen worden beschouwd als een van de mooiste kerken van de stad. Een andere belangrijke commerciŽle wijk is Ladadiki waar vooral voedingswinkels waren gevestigd. Het gebied werd de voorbije decennia gerestaureerd en de oude winkels omgebouwd tot tavernes, restaurants en bars. Elke avond wordt de gezellige buurt overspoeld door mensen die houden van lekker eten en de sfeer van het oude Thessaloniki.
 
 
Wanneer het schip langer in de haven van Thessaloniki blijft, kan je ook de ruimere regio verkennen. Op minder dan een uur rijden bereik je Pella, de oude hoofdstad van MacedoniŽ en de geboorteplaats van Alexander de Groote en Vergina (het voormalige Aigai). Deze archeologische site staat bekend voor haar koninklijke schatten en meer dan 300 grafheuvels die teruggaan tot de 11de eeuw voor Christus en op de Werelderfgoedlijst staan. Op circa 120 km van Thessaloniki bevindt zich de berg Athos. Deze Unesco-site is al sinds 1054 een orthodox spiritueel centrum en geniet nog steeds van een autonoom statuut. Athos, de ĎHeilige Bergí, telt een twintigtal kloosters uit de 10de tot 16de eeuw die worden bewoond door ongeveer 1.400 monniken. Let op: alleen mannen kunnen de kloosters bezoeken. Diverse cruiseschepen die Thessaloniki aanlopen, bieden deze bestemmingen aan in hun excursieprogramma.
 
 

 
 

Beoordelingen  |  Wie is Wie ?  |  Contactinfo  |  Nieuwsbrief  |  Agenda & Scheepbezoeken  |  Cruise Blog |  Waardebon |  Privacy policy