Welkom op de cruiseblog site van Cruise Plus. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (3)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (6)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (9)
Hapag-Lloyd Cruises (10)
Holland America Line (7)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (8)
Oceania Cruises (19)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (16)
Ritz Carlton Yacht Collection (5)
Riverside Luxury Cruises (1)
Scenic Cruises (2)
Seabourn (15)
Silversea Cruises (30)
Swan Hellenic (4)
Uniworld (1)
Viva Cruises (2)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (6)
Amazone (1)
Antarctica (8)
Arctica (3)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (12)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (6)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (35)
Midden-Oosten (5)
Noord-Amerika (1)
Noorse Fjorden (11)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (15)
Wereldcruise (1)
Zuid-Amerika (2)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (15)
Cruise News (101)
Expeditiecruises (12)
Havens - aanlegplaatsen (87)
Nieuwe Schepen (72)
Reisverslagen (6)
Riviercruises (4)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (5)
 
Palermo: maffia, palazzi, piazze en Oostende
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
4 feb '24
 
Cruiseschepen bezoeken op hun reizen in de Middellandse Zee en rond Italië vaak Palermo. De grootste stad van Sicilië lijkt op het eerste gezicht een drukke, onaantrekkelijke bestemming. Wie echter door de oude straten loopt, ontdekt er indrukwekkende pleinen en paleizen, maar ook ruďnes van Romeinse huizen. De stad maakte de jongste jaren een inhaalbeweging en leeft opnieuw voluit. Dat merk je wanneer je door de markten loopt, kleurrijke producten ontdekt en lokale specialiteiten proeft. Maar ook de maffia maakt deel uit van het leven in Palermo. Volgens sommigen is een tour over de anti-maffiacultuur de meest bijzondere excursie in de Siciliaanse hoofdstad.
 
 
Het oude stadsgedeelte van Palermo puilt uit van impressionante bezienswaardigheden. Begin het bezoek op de Quattro Canti waar de twee hoofdstraten van Palermo elkaar kruisen. Het Piazza Pretoria of Plein van de Schaamte vormt letterlijk het middelpunt van de stad. Centraal staat de Fontana Pretoria. Rond deze fontein en beelden bevinden zich onder meer het Palazzo Pretoria of stadhuis, diverse historische paleizen en de barokke kloosterkerk Santa Caterina. Meer bezoekers trekken evenwel naar de Cattedrale della Santa Vergine Maria Assunta. De dom van Palermo is een mix van Normandische, Moorse, barokke en neoklassieke elementen, een gevolg van de aanpassingen en uitbreidingen die doorheen acht eeuwen zijn gebeurd. De kathedraal staat sinds 2015 op de Werelderfgoedlijst. Ze is gebouwd op de plaats waar zich vanaf de zesde eeuw de Grote Moskee bevond. Enkele Arabische inscripties verwijzen nog naar de koran.
 
 
Geen Italiaanse stad is compleet zonder een operabouw. Palermo telt er meerdere. Het Teatro Politeama Garibaldi is de thuis van het Siciliaans Symfonisch Orkest. Het Teatro Massimo Vittorio Emanuele is het grootste van Italië en het derde grootste van Europa. Het neoklassieke gebouw is gereputeerd omwille van de perfecte akoestiek. Er vinden jaarlijks meer dan 300 voorstellingen plaats. Je kan het theater dagelijks bezoeken. In de muziektempel werd ook een moordscene opgenomen voor het derde deel van The Godfather-filmserie van Francis Fort Coppola. Dit brengt ons meteen bij de georganiseerde misdaad. Het is geen toeval dat het verdrag van de Verenigde Naties tegen grensoverschrijdende georganiseerde misdaad ook wel het Verdrag van Palermo wordt genoemd. De jongste jaren groeit het verzet tegen de maffia en durven meer handelaars zich openlijk uitspreken tegen de georganiseerde misdaad.
 
 
Een unieke manier om de stad te ontdekken is de ‘Palermo No Mafia Tour’. Deze wandeltocht door het historische stadcentrum brengt je langs plaatsen van burgerlijk verzet tegen de maffia en de afpersing. Deze tour die door diverse rederijen wordt aangeboden, is ontworpen door een sociale coöperatie en touroperator opgericht door de Addiopizzo-beweging die ethisch toerisme aanbiedt om neen te zetten tegen de maffia. Lokale gidsen verdiepen de gasten in de beruchte Siciliaanse maffia en de anti-maffiabeweging. Je komt er langs plaatsen die verbonden zijn met misdaadfilms, monumenten die getuigen van de strijd tegen de maffia en gedenktekens gewijd aan magistraten die door de maffia zijn vermoord. Verder gaat er aandacht uit naar de ‘Pago chi non paga’-campagne. Al meer dan duizend winkels in Palermo hebben neen gezegd tegen de afpersing en betalen geen ‘pizzo’ of beschermgeld meer. De tour stopt ook bij enkele handelaars die aangesloten zijn bij het Addiopizzo Comité.
 
 
Ben je al eerder in Palermo geweest? Bezoek dan ook de omliggende plaatsen. Mondello Beach of Spiaggia di Mondello is een perfecte plaats om te ontspannen. De baai en het strand zijn zowel geliefd door toeristen als bij de lokale bevolking. Met haar witte zand, restaurants en terrasjes staat deze plek in de top 5 van mooiste stranden van Sicilië. De postkaart van deze badplaats is de art nouveau-pier met haar oude badhuis uit 1912. De architect van het Stabilimento Balneare is de Italiaanse-Duitse ingenieur Rudolf Stualker. Hij zou zich laten inspireren hebben door een soortgelijk gebouw dat oorspronkelijk was bestemd voor Oostende. De noordkust van Sicilië bevat trouwens nog meer badplaatsen en historische plekjes zoals Cefalu met haar citadel en indrukwekkende Normandische kathedraal uit de middeleeuwen. Iets naar het binnenland ligt Caccomo. Daar vind je het grootste kasteel van Sicilië met een heel rijke geschiedenis die teruggaat tot de elfde eeuw. Een andere leuke uitstap is een ferrytocht naar het eiland Ustica, bekend om de toren van Spalmatore en zijn duiklocaties.
 
 

 
 

Beoordelingen  |  Wie is Wie ?  |  Contactinfo  |  Nieuwsbrief  |  Agenda & Scheepbezoeken  |  Cruise Blog |  Waardebon |  Privacy policy