Welkom op de cruiseblog site van Cruise Plus. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (3)
Celebrity Cruises (10)
Crystal Cruises (1)
Cunard (6)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (11)
Hapag-Lloyd Cruises (16)
Holland America Line (8)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (8)
Oceania Cruises (27)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (20)
Ritz Carlton Yacht Collection (5)
Riverside Luxury Cruises (2)
Scenic Cruises (4)
Seabourn (15)
Silversea Cruises (34)
Swan Hellenic (3)
Uniworld (1)
Viva Cruises (3)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (7)
Amazone Regenwoud (1)
Antarctica (9)
Arctica (5)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (12)
Donau (rivier) (3)
Douro (rivier) (1)
Galapagos (6)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (38)
Midden-Oosten (5)
Noord-Amerika (1)
Noord-Europa (1)
Noorse Fjorden (11)
Panamakanaal (3)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (18)
Wereldcruise (2)
Zuid-Amerika (2)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (15)
Cruise News (117)
Expeditiecruises (20)
Food (1)
Havens - aanlegplaatsen (94)
Nieuwe Schepen (72)
Reisverslagen (6)
Riviercruises (5)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Dirk Van Duyse (5)
Tess (1)
 
Turkse archeologische sites: terug naar de Romeinen en Grieken
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
22 okt '23
 
De meeste reizigers en cruisepassagiers associëren Turkije in de eerste plaats met Istanbul en de badplaatsen langs de Turkse riviera. De Grieken en Romeinen hebben in Anatolië in de antieke wereld tal van steden en tempels gebouwd waarvan de opgravingen te bezoeken zijn. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Rome of Athene zijn de meeste van deze antieke steden niet langer bewoond. Dit betekent dat je de monumenten in hun natuurlijke omgeving terugvindt en ongehinderd cultuur en architectuur uit het verleden kan aanschouwen. De steden komen als het ware tot leven wanneer je in de voetsporen van de Romeinen door de oude marmeren straten wandelt. Bovendien zijn diverse belangrijke archeologische sites maar een excursie verwijderd van de cruisehavens.
 
 
De populairste site is zonder twijfel Efeze, de Romeinse hoofdstad van Anatolië waar ooit meer dan 250.000 mensen leefden. Na anderhalve eeuw van opgravingen heeft deze voormalige stad nog steeds niet al haar geheimen prijsgegeven. De blikvanger is de Tempel van Artemis, één van de zeven wereldwonderen van de oude wereld. De Bibliotheek van Celsus is een ander indrukwekkend gebouw waar meer dan 120.000 rollen perkament werden bewaard. Cruiserederijen gebruiken het plein voor de bibliotheek regelmatig voor een privé-event wanneer het schip tot laat in de avond in Kusadasi ligt of er overnacht. Het theater van Efeze kon 20.000 mensen ontvangen. Hoewel ruim 2.000 jaar oud, wordt het nog steeds gebruikt en tal van wereldberoemde sterren hebben er al opgetreden. Deze archeologische vindplaats is perfect te bezoeken vanuit Kusadasi. Hou er echter rekening mee dat Efeze een van de drukst bezochte bezienswaardigheden van Turkije is. Het voor- en najaar zijn de beste seizoenen om deze archeologische site te bezoeken.
 
 
Vanuit de haven van Canakkale (Kepez) die hoofdzakelijk door kleinere cruiseschepen wordt aangelopen, kan je de ruïnes van Troje (het huidige Hisarlik) bezoeken. Het Paard van Troje is een van de bekendste verhalen uit de Griekse mythologie en vertelt hoe de Griekse held Odysseus een list bedacht om Troje binnen te dringen. Een groot houten paard aan de ingang van de ruïnes verwijst naar het mythische verhaal. De geschiedenis van Troje gaat 4.000 jaar terug en de overblijfselen zijn een belangrijk wetenschappelijk bewijs van het eerste contact tussen de beschavingen in Anatolië en de mediterrane wereld. Het gebied staat dan ook op de Unesco-werelderfgoedlijst. In Troje staan heel wat minder zuilen en muren overeind dan bijvoorbeeld in Efeze. Neem daarom een gids onder de arm die de verhalen achter de stenen kan vertellen. Interessant zijn vooral de verdedigingsmuren en hellingen die de inventiviteit van de Trojanen tonen. Heel wat vondsten zijn ondergebracht in het museum dat in 2018 de deuren opende en intussen al herhaaldelijk in de prijzen viel.
 
 
Wanneer het schip afmeert in Antalya, kan je Perge bezoeken. Hoewel de oorsprong teruggaat naar 1.000 jaar vóór Christus, dateren de meeste gebouwen die je vandaag nog kan zien van de Romeinen die pas eeuwen later de stad veroverden. Tijdens de vijfde en zesde eeuw was Perge een van de belangrijkste steden binnen het Christendom. Je bezoekt er onder meer de Tempel van Artemis, de Romeinse baden, een stadspoort en een Palaestra, een oefen-, opleidings- en wedstrijdfaciliteit voor sport. Tussen Antalya en Alanya bevindt zich ook Side, vooral gekend om haar tempel van Apollo en Dionysus, de zonen van Zeus. Door haar ligging direct aan de zee, is de site een geliefde fotospot. In het grote en vrij goed bewaarde amfitheater wordt nog jaarlijks een opera- en balletfestival georganiseerd. Tijdens opgravingen in Side zijn heel wat historische voorwerpen gevonden die je kan bewonderen in het archeologisch museum van de badplaats.
 
 
Ten noorden van Bodrum bevindt zich in Didyma de tempel van Apollo. Die behoort tot de grootste tempels uit de Romeinse tijd. Hoewel een belangrijk deel van de tempel is verwoest, geven de pilaren en trappen toch nog aan hoe indrukwekkend dit bouwwerk ooit is geweest. Ook wie aanmeert in Izmir kan enkele – zij het minder bekende – sites bezoeken zoals Priëne en Miletus. In Priëne is vooral het Hellenistische theater goed bewaard. De stad was gekend om haar luxewoningen. Circa een derde van de huizen had een binnentoilet wat 2000 jaar geleden heel zeldzaam was. Priëne valt op door haar dambordpatroon of hippodamische systeem, genoemd naar de architect Hippodamus van Milete. Milete of Miletus was een andere belangrijke stad aan de westkust van Klein-Azië. Bezienswaardigheden zijn er onder meer het Griekse theater met halfronde tribune en de thermen. Deze drie sites worden eveneens gezamenlijk aangeboden op een dagexcursie vanuit Kusadasi.
 
 

 
 

Beoordelingen  |  Wie is Wie ?  |  Contactinfo  |  Nieuwsbrief  |  Agenda & Scheepbezoeken  |  Cruise Blog |  Waardebon |  Privacy policy