Welkom op de cruiseblog site van Cruise Plus. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (3)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (6)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (9)
Hapag-Lloyd Cruises (11)
Holland America Line (7)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (8)
Oceania Cruises (20)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (16)
Ritz Carlton Yacht Collection (5)
Riverside Luxury Cruises (2)
Scenic Cruises (3)
Seabourn (15)
Silversea Cruises (30)
Swan Hellenic (4)
Uniworld (1)
Viva Cruises (2)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (6)
Amazone (1)
Antarctica (9)
Arctica (3)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (12)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (6)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (35)
Midden-Oosten (5)
Noord-Amerika (1)
Noord-Europa (1)
Noorse Fjorden (11)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (15)
Wereldcruise (2)
Zuid-Amerika (2)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (15)
Cruise News (103)
Expeditiecruises (12)
Havens - aanlegplaatsen (88)
Nieuwe Schepen (73)
Reisverslagen (6)
Riviercruises (5)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (5)
 
Cruise in de Arctic: kies je voor Spitsbergen, IJsland of Groenland?
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
18 jun '23
 
In het kielzog van Antarctica groeit de interesse voor cruises in Arctische wateren. Steeds meer (expeditie)rederijen bezoeken tijdens onze zomermaanden Spitsbergen, IJsland, Groenland of het Canadese poolgebied. De bestemmingen hebben veel gemeen, maar zijn toch ook heel verschillend. Gaat jouw interesse uit naar de spectaculaire landschappen of wil je kennismaken met de bijzondere dierenwereld? Silversea Cruises organiseerde een interessante webinar waarop Daniil Elterman, Senior Director Expedition Field Staff & Operations de verschillen uit de doeken deed.
 
 
 
 
 
De Svalbard-archipel met Spitsbergen als grootste eiland, staat voor betoverende fjorden en gletsjers die een schat aan dieren aantrekken, waaronder ijsberen en walrussen. Het afgelegen Bear Island is een natuurreservaat met steile kliffen en enkele van de grootste vogelkolonies op het noordelijk halfrond. Tijdens scenische Zodiactochten langs het eiland kan je papegaaiduikers, zeekoeten, drieteenmeeuwen en andere opmerkelijke zeevogels spotten. Verder zal je op de eilanden wellicht rendieren, poolvossen, zeehonden en walvissen zien. De aanwezigheid van poolberen is voor veel mensen de reden om een cruise naar Spitsbergen te boeken. Volgens Daniil Elterman hebben reizigers een grote kans om beren te spotten, maar net als op een safari ben je nooit zeker van de waarnemingen. Het observeren van ijsberen zal ook nooit vanop het land gebeuren. “Het zijn roofdieren die constant op zoek zijn naar voedsel. Ze zijn ook veel sneller dan mensen. Daarom gebeurt het observeren steeds vanop het schip of vanuit de Zodiac.”
 
 
IJsland verschilt totaal van Svalbard. Het eiland is groener en meer bewoond. IJsland is vooral gekend om haar geothermische activiteit, meren, watervallen en boeiende Vikinggeschiedenis, maar bezoek je niet voor haar dierenwereld. “Je zal er wel vogels, rendieren en misschien walvissen zien, maar zeker geen ijsberen.” Behalve het hoofdeiland bezoekt Silversea elk jaar Vigur Island waar heel wat Atlantische papegaaiduikers te vinden zijn. Een van de beheerders van het eiland is Felicity Aston, de eerste vrouw die solo Antarctica overstak en eind vorig jaar de Silver Endeavour doopte. Ze heeft er een boerderij, verzorgt onder meer een eiderkolonie van zo’n 5.000 eenden en ontvangt gasten van Silversea Cruises met zelfgebakken taart. Cruises naar IJsland houden ook vaak halt op de Faeröer-eilanden of vormen een combinatie met Svalbard. Op deze laatste cruise krijg je het beste van twee werelden te zien met zowel een indrukwekkende dierenwereld van Svalbard als de adembenemende landschappen van IJsland.
 
 
Groenland is volgens Elterman een ongelofelijke bestemming voor wie uitzonderlijke landschappen wil ontdekken. Met haar hoge bergen, fjorden en gletsjers is dit grootste eiland in de wereld een fantastische regio om te hiken en te kajakken door een fjord. “Je kan er wel poolvossen, zeldzame vogels, muskusossen, rendieren en misschien een ijsbeer zien die door de toendra zwerft, maar de cruise draait vooral rond de landschappen, de buitenactiviteiten en de cultuur. Op elke reis houden we halt in Inuït-gemeenschappen zodat de gasten inzichten krijgen in de lokale bevolking en haar veerkracht om te leven in afgelegen plaatsen als Sisimiut, Kangaamiut, Uummannaq en Ittoqqortoormiit.” Het Canadees poolgebied staat garant voor een spannend poolcirkelavontuur met dieren in het wild, prachtige eilanden en verre culturen. Zeker rond Nunavut heb je een grote kans om ijsberen en walvissen te spotten. Pond Inlet wordt beschouwd als een van Canada's ‘juwelen van het noorden’ dankzij verschillende pittoreske gletsjers en bergketens. In de buurt van Pond Inlet zijn veel archeologische vindplaatsen van de oude volkeren te vinden. Wie nog dieper in deze regio wil doordringen, kan over de legendarische Northwest Passage tot in Alaska varen langs betoverende eilanden, de thuisbasis van Inuit-gehuchten en zeldzame diersoorten.
 
 
Alles samen bezoekt Silversea in het Noordpoolgebied tussen 2023 en 2025 meer dan 110 bestemmingen op 37 vaarschema’s. Sommige vertrekhavens zijn moeilijk te bereiken met lijnvluchten. Silversea organiseert daarom dit en volgend jaar vanuit Londen, New York, Montreal en Oslo chartervluchten naar afgelegen bestemmingen zoals Longyearbyen, Kangerlussuaq en Pont Inlet. Indien noodzakelijk omvatten die ook een overnachting. Deze vluchten en de transfers maken zowel deel uit van de port to port als de door to door-tarieven. Een gouden raad: stel een Arctische cruise niet uit! Niet alleen verdwijnt door de opwarming van de aarde het ijs, maar ook voeren de landen steeds strengere milieuregels in. Noorwegen heeft zelfs plannen om op termijn Spitsbergen helemaal te sluiten voor cruiseschepen en andere toeristische vaartuigen.
 
 
 
 
 

 
 

Beoordelingen  |  Wie is Wie ?  |  Contactinfo  |  Nieuwsbrief  |  Agenda & Scheepbezoeken  |  Cruise Blog |  Waardebon |  Privacy policy