Welkom op de cruiseblog site van Cruise Plus. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (3)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (6)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (9)
Hapag-Lloyd Cruises (10)
Holland America Line (7)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (8)
Oceania Cruises (19)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (16)
Ritz Carlton Yacht Collection (5)
Riverside Luxury Cruises (1)
Scenic Cruises (2)
Seabourn (15)
Silversea Cruises (30)
Swan Hellenic (4)
Uniworld (1)
Viva Cruises (2)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (6)
Amazone (1)
Antarctica (8)
Arctica (3)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (12)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (6)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (35)
Midden-Oosten (5)
Noord-Amerika (1)
Noorse Fjorden (11)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (15)
Wereldcruise (1)
Zuid-Amerika (2)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (15)
Cruise News (101)
Expeditiecruises (12)
Havens - aanlegplaatsen (87)
Nieuwe Schepen (72)
Reisverslagen (6)
Riviercruises (4)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (5)
 
Ravenna: mozaïeken, manuscripten, Ferrari en Dante
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
30 apr '23
 
Ravenna was een stad die cruisepassagiers tot voor kort amper bezochten. De beslissing van Venetië om de grotere cruiseschepen te bannen uit het historische centrum, deed de meeste rederijen uitwijken naar omliggende havens aan de Adriatische Zee. Niet alleen resortschepen, maar ook kleinere luxeschepen nemen Ravenna hoe langer hoe meer in hun programma op. Port of Ravenna is op weg om 300.000 cruisepassagiers per jaar te ontvangen. Royal Caribbean bouwt er zelfs een nieuwe cruiseterminal die in het voorjaar van 2024 volledig operationeel moet zijn. De blikvangers van Ravenna zijn de briljant bewaard gebleven Byzantijnse basilieken, doopkapellen, prachtige mausolea en musea vol met mozaïeken uit de 5de eeuw die op de Unesco-werelderfgoedlijst staan.
 
 
Ravenna is een kunststad met een rijke geschiedenis. Ze maakte doorheen haar geschiedenis deel uit van het West-Romeinse rijk, het Ostrogotische koninkrijk en het Byzantijnse rijk. Talrijke monumenten verwijzen naar elk van deze periodes. De mozaïeken in de achthoekige San Vitale-basiliek, waaronder de glinsterende steentjes in het plafond van het koor, worden beschouwd als de mooiste in de westerse wereld, terwijl de kerk zelf een belangrijk voorbeeld van de Byzantijnse kunst en architectuur in West-Europa is. Nog meer meesterlijke mozaïekkoepels vind je in het Neoniaanse of Orthodoxe Baptisterium en het mausoleum van de Romeinse keizerin Galla Placidia. Bewonder ook de 6de-eeuwse ivoren troon van aartsbisschop Maximianus in het Museo Arcivescovile. Het oude aartsbisschoppelijke paleis wordt gezien als een van de meest tot de verbeelding sprekende kerkelijke musea in Italië.
 
 
Een ander niet te missen monument is de Instituzione Biblioteca Classense. De openbare bibliotheek werd onder Napoleon opgericht om in beslag genomen boekencollecties te bewaren. Liefhebbers vinden er maar liefst 800.000 manuscripten, codices, incunabelen, gravures, prenten en kaarten. Maar ook het interieur van het Camaldolese klooster met zijn kloostergangen en uiteraard de Aula Magna zijn zeker een bezoek waard. Ravenna telt trouwens heel wat musea. Kunstliefhebbers zullen zeker het Museo d’Arte (MAR) weten te waarderen met meer dan driehonderd schilderijen en beeldhouwwerken uit de renaissance en barok tot de Italiaanse popart en abstracte kunst. Je hoeft trouwens niet noodzakelijk musea te bezoeken om kunst te zien, want naast de vele kerken en mausolea is Ravenna ook bekend om haar kleurrijke streetart die je overal waarneemt.
 
 
Bekijk het grafmonument van Dante Alighieri en de kleine tuin waar de urne tijdens de Tweede Wereldoorlog werd begraven om die te beschermen toen Ravenna werd gebombardeerd. De verbannen Florentijnse dichter overleed in 1321 in Ravenna. Hij won de jongste jaren aan belangstelling naar aanleiding van de roman ‘Inferno’ van de bestsellerauteur Dan Brown. De naam van het boek verwijst trouwens naar Dante’s Inferno, het eerste deel van La Divina Commedia. Eindig het bezoek op de terrassen van het Piazza del Popolo. Het belangrijkste plein van de stad werd in de 15de eeuw aangelegd door de Venetianen. Het wordt omringd door historische gebouwen en versierd met twee zuilen met daarop standbeelden van de heiligen Apollinaris en Vitalis.
 
 
Ravenna is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en behoort tot de regio Emilia-Romagna. Cruiserederijen organiseren eveneens excursies naar Bologna en Modena op een uur rijden. Bologna wordt ook wel de rode stad genoemd vanwege de vele terracotta daken. Modena kennen we als de geboorteplaats van Luciano Pavarotti en Enzo Ferrari. Een aantal luxerederijen organiseren trouwens bezoeken aan het Museo Enzo Ferrari waar je kan kennismaken met het leven van de oprichter van het befaamde automerk en uiteraard met de competitiewagens en prototypes. Maar ook de kustlijn spreekt menig bezoekers aan. Op enkele kilometers van de haven vind je langs de 35 km lange kustlijn van Casal Borsetti tot Lido di Savio maar liefst negen badplaatsen met fijne zandstranden.
 
 

 
 

Beoordelingen  |  Wie is Wie ?  |  Contactinfo  |  Nieuwsbrief  |  Agenda & Scheepbezoeken  |  Cruise Blog |  Waardebon |  Privacy policy