Welkom op de cruiseblog site van Cruise Plus. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (3)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (6)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (9)
Hapag-Lloyd Cruises (12)
Holland America Line (7)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (8)
Oceania Cruises (21)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (17)
Ritz Carlton Yacht Collection (5)
Riverside Luxury Cruises (2)
Scenic Cruises (4)
Seabourn (15)
Silversea Cruises (30)
Swan Hellenic (4)
Uniworld (1)
Viva Cruises (3)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (6)
Amazone (1)
Antarctica (9)
Arctica (5)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (12)
Donau (rivier) (3)
Douro (rivier) (1)
Galápagos (6)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (35)
Midden-Oosten (5)
Noord-Amerika (1)
Noord-Europa (1)
Noorse Fjorden (11)
Panamakanaal (3)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (16)
Wereldcruise (2)
Zuid-Amerika (2)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (15)
Cruise News (105)
Expeditiecruises (13)
Havens - aanlegplaatsen (90)
Nieuwe Schepen (73)
Reisverslagen (6)
Riviercruises (5)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (5)
 
Bonaire is de nieuwe hotspot van Caraïbisch Nederland
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
2 apr '23
 
Bonaire stond lang in de schaduw van haar grote zussen Aruba en Curaçao. Het 40 km lange eiland in het Caraïbische deel van Nederland heeft in de loop van de jaren een eigen identiteit ontwikkeld die de klemtoon legt op de rust, de natuur en zijn geschiedenis. Vorig jaar overtrof Bonaire de bezoekerscijfers van vóór de pandemie met meer dan 30 procent en ook voor dit jaar wordt een groei met dubbele cijfers verwacht. Dat heeft uiteraard te maken met rechtstreekse vluchten vanuit Nederland en een betere connectiviteit met andere belangrijke markten, maar ook cruisepassagiers weten deze bestemming te appreciëren.
 
 
 
 
 
Toen Jonny en Thérèse Boer van de drie Michelinsterren De Librije vijf jaar geleden een restaurant op Bonaire openden, was dat niet alleen een groots moment voor de Caraïbische culinaire scene. De opening van de Brass Boer was een knipoog naar het groeiende belang van Bonaire als voedselmekka en reisbestemming. Intussen is Brass Boer op Delfins Beach Resort uitgeroepen tot het nummer één restaurant in het Caraïbisch gebied. Het verwelkomt gasten voor een lunch of diner en serveert enkele klassiekers van De Librije naast lokale gerechten waarin de gasten meteen de Caraïbische invloeden proeven. Het restaurant past in de dynamische voedselbeweging en de jaarlijkse Bonaire Rum Week die de culinaire en gedistilleerde cultuur van het eiland vieren.
 
 
Bonaire mikt duidelijk op een ander publiek dan de naburige eilanden. Ze kijkt naar de betere vakantieganger die ze omschrijft als ‘premium cabin-class’-passagiers en gezinnen die langer op het eiland verblijven. De toeristische dienst van Bonaire wil duidelijk de toeristische druk beperken. Dat vertaalt zich onder meer in een beperking van het aantal cruiseschepen die gelijktijdig het eiland mogen bezoeken. Als het van sommige politici afhangt, zal nog maar één cruiseschip per dag in Kralendijk kunnen afmeren. De visie van de toeristische dienst en Openbaar Lichaam Bonaire is gericht op kwaliteitsvol toerisme met weinig impact op de omgeving en de natuur.
 
 
Dat Bonaire eigenlijk een groot dorp is, blijkt al wanneer je van het cruiseschip voet aan wal zet in Kralendijk met haar pastelkleurige huizen. De hoofdstad van Bonaire is eigenlijk niet meer dan een boulevard, een winkelstraat en een oud fort. Fort Oranje werd in de 17de eeuw gebouwd door de West-Indische Compagnie. Het deed later dienst als residentie van de gouverneur en als gevangenis. Vandaag zijn er historische voorwerpen van Bonaire tentoongesteld. De Compagnie gebruikte Bonaire ook als strafkolonie waar gevangenen en slaven dwangarbeid moesten verrichten in de zoutpannen. Op twee plaatsen langs het Pekelmeer vind je de gerestaureerde witte en okergele slavenhuisjes. Het leven van de slaven was op het eiland bijzonder zwaar. Ze moesten niet alleen onder een tropenzon zwoegen, maar stonden op blote voeten in de bijtende zoutbassins. De weerkaatsing van de zon op de zoutkristallen zorgde er bovendien voor dat een groot deel van de slaven blind werd.
 
 
Rond het Pekelmeer bevindt zich ook één van de vier gebieden in de wereld waar flamingo’s broeden. Deze roze vogels zijn ongetwijfeld de meest beroemde inwoners van Bonaire. Nog meer vogels kan je observeren in het Washington Slagbaai Nationaal Park met cactuswouden, aloëvelden, kalksteengrotten, zandduinen en meer dan vijfhonderd verschillende dier- en plantensoorten. Bezoekers kunnen er mountainbiken, wandelen of paardrijden. Een andere bekende plek zijn de mangroves, een ideale locatie voor een kajaktocht. In het natuurlijk aanbod van Bonaire passen ook de duik- en snorkelmogelijkheden. Het Bonaire Marine Park omsluit bijna het hele eiland en omvat strenge regels om het vis- en koraalbestand te beschermen. Het eiland telt zo’n 90 officiële duiklocaties. Onder water kan je tientallen soorten koralen en meer dan 300 soorten vis en zeeschildpadden spotten. Op verschillende stranden in Bonaire en op het onbewoonde Klein Bonaire zetten de beschermde zeereptielen hun eieren af. Beachkeepers zien erop toe dat de nesten niet worden verstoord.
 
 
 
 
 

 
 

Beoordelingen  |  Wie is Wie ?  |  Contactinfo  |  Nieuwsbrief  |  Agenda & Scheepbezoeken  |  Cruise Blog |  Waardebon |  Privacy policy