Welkom op de cruiseblog site van Cruise Plus. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (3)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (6)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (9)
Hapag-Lloyd Cruises (10)
Holland America Line (7)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (8)
Oceania Cruises (19)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (16)
Ritz Carlton Yacht Collection (5)
Riverside Luxury Cruises (1)
Scenic Cruises (2)
Seabourn (15)
Silversea Cruises (30)
Swan Hellenic (4)
Uniworld (1)
Viva Cruises (2)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (6)
Amazone (1)
Antarctica (8)
Arctica (3)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (12)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (6)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (35)
Midden-Oosten (5)
Noord-Amerika (1)
Noorse Fjorden (11)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (15)
Wereldcruise (1)
Zuid-Amerika (2)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (15)
Cruise News (101)
Expeditiecruises (12)
Havens - aanlegplaatsen (87)
Nieuwe Schepen (72)
Reisverslagen (6)
Riviercruises (4)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (5)
 
Tallinn: Hanzeverleden, Peter de Grote, spitse torens en KGB
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
12 mar '23
 
Na het verdwijnen van Sint-Petersburg uit de vaarschema’s op de Oostzee, bezoeken deze zomer nog meer cruiseschepen Tallinn. De hoofdstad van Estland combineert het comfort van een moderne wereld met een rijke culturele en historische setting. Bovendien is Tallinn compact en groen en wil ze een modelstad worden voor duurzaam beheer. Ze ontving in januari nog de titel van European Green Capital. De stad omvat natuurreservaten, beschermde parken, een eiland en is wellicht de enige hoofdstad met Schotse Hooglanders. Klint Park is een negen kilometer lange parkgebied dat als groene corridor de drie districten van Tallinn met elkaar verbindt.
 
 
De blikvanger is de oude binnenstad die je vanaf het schip te voet of met de shuttlebus bereikt. Het middeleeuwse centrum wordt omschreven als een van de best bewaarde Hanzestadscentra ter wereld. Ze was ooit een thuis voor rijke kooplui. Vandaag slenteren toeristen door de omwalde stad met haar gotische torenspitsen, kronkelende kasseistraatjes en betoverende architectuur met statige koopmanswoningen en pakhuizen. Maak kennis met het goed bewaarde gotische stadhuis en neem aan de overzijde van het Raadhuisplein een kijkje in de oudste apotheek van Europa die nog steeds in gebruik is. In tegenstelling tot veel andere hoofdsteden in Europa is Tallinn erin geslaagd haar stadsplan uit de 13de eeuw te vrijwaren. Ze werd in 1997 dan ook opgenomen in de Unesco-werelderfgoedlijst.
 
 
Het oude Tallinn bevindt zich op de Toompea-heuvel. Bezoek de Sint-Mariakathedraal, de rooms-katholieke kerk die oorspronkelijk werd gebouwd door de Denen in de 13de eeuw en daarmee de oudste kerk van Tallinn is. Bewonder de kleurrijke mozaïek van de Alexander Nevski-kathedraal, de grootste Russisch-orthodoxe kathedraal van de hoofdstad. Volgens de legende ligt hier de Estse volksheld en reus Kalevipoeg begraven. Toompea Castle is vandaag de plaats waar het parlement zetelt. Je kan ook de Patkuli-trappen beklimmen naar het uitkijkplatform voor een mooi uitzicht over de oudste delen van de stad. Wil je nog meer vernemen over de middeleeuwse geschiedenis van Tallinn, trek dan naar het Rocca Al Mare Folk Museum op enkele kilometers buiten de stad. Dit openluchtmuseum huisvest een verzameling historische gebouwen op een groot landgoed. Gidsen en bewakers in middeleeuwse kledij geven er uitleg.
 
 
Ook de verleidelijke kustlijn met haar promenades en zandstranden biedt een schilderachtig uitzicht op het iconische stadsbeeld. Nabij de kust bevindt zich de wijk Kadriorg, gekend om haar paleis, kunstmuseum en park dat ooit werd opgericht door tsaar Peter de Grote voor tsarina Catharina. Het tijdperk van de tsaren had een belangrijke impact op de cultuur van Estland. Het 18de eeuwse Kadriorgpark met fonteinen, standbeelden en beekjes wordt omgeven door historische houten huizen. Je vindt er elegante restaurants, leuke drankgelegenheden en een verfijnde kunstscene. Kadriorg is de thuisbasis van de grootste kunstcollectie van Estland. Palend aan het park kan je het Kumi Kunstimuuseum met Estse kunst, het Kadrioru Kunstimuuseum met zijn vele buitenlandse kunstwerken en het Adamson-Eric Museum bezoeken, gewijd aan de modernistische Estse kunstenaar.
 
 
Ook de Sovjetbezetting drukte haar stempel op Tallinn. Die vind je terug in de landbouwbedrijven, cultuurhuizen en zogenaamde Chroesjtsjovska-appartementsgebouwen. Het doel van deze wijken was om elke persoon minstens 9 m² woonruimte te geven. Ook het museum in het Sokos Hotel Viru loont een ommetje. Het hotel werd tot 1991 gebruikt door de KGB die op de hoogste verdieping een spionagekamer inrichtte. Heel wat kamers en zelfs tafels in het restaurant waren voorzien van microfoons om gasten af te luisteren. Hoewel de Sovjetbezetting voor veel inwoners een moeilijke periode betekende, maakt ze deel uit van de geschiedenis van Estland. Stadstours besteden aandacht aan deze historische, politieke en ideologische paradoxen.
 
 

 
 

Beoordelingen  |  Wie is Wie ?  |  Contactinfo  |  Nieuwsbrief  |  Agenda & Scheepbezoeken  |  Cruise Blog |  Waardebon |  Privacy policy