Welkom op de cruiseblog site van Cruise Plus. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (3)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (6)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (9)
Hapag-Lloyd Cruises (11)
Holland America Line (7)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (8)
Oceania Cruises (20)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (16)
Ritz Carlton Yacht Collection (5)
Riverside Luxury Cruises (2)
Scenic Cruises (3)
Seabourn (15)
Silversea Cruises (30)
Swan Hellenic (4)
Uniworld (1)
Viva Cruises (2)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (6)
Amazone (1)
Antarctica (9)
Arctica (3)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (12)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (6)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (35)
Midden-Oosten (5)
Noord-Amerika (1)
Noord-Europa (1)
Noorse Fjorden (11)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (15)
Wereldcruise (2)
Zuid-Amerika (2)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (15)
Cruise News (103)
Expeditiecruises (12)
Havens - aanlegplaatsen (88)
Nieuwe Schepen (73)
Reisverslagen (6)
Riviercruises (5)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (5)
 
Stavanger: preekstoel, vikingen, sardines en gas
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
5 feb '23
 
Stavanger is na Bergen en Ålesund de derde grootste cruisehaven van Noorwegen en een vaste stopplaats op veel reizen naar het fjordengebied. De stad in het zuidwesten van Noorwegen is de uitvalsbasis voor een bezoek aan de Lysefjord en haar iconische Preekstoel, maar heeft zelf ook heel wat te bieden. Slenter door het charmante stadscentrum, ontdek de smalle kasseistraatjes van Gamle Stavanger, bewonder de mooie kathedraal, duik in het oude visserijverleden en maak kennis met het centrum van de Noorse olie-industrie.
 
 
 
 
 
De meeste cruiseschepen meren aan in het centrum van Stavanger op wandelafstand van de attracties. Langs de haven staan zo’n 60 maritieme gebouwen die dateren uit het einde van de 18de tot het begin van de 19de eeuw. Ze werden voorheen onder meer gebruikt als opslagplaatsen en zoutfabrieken voor de visserij. 70 procent van de vis in blik kwam uit deze regio. Toen deze industrie in de jaren 1920 haar piek bereikte, telde Stavanger maar liefst 59 conservenfabrieken. In het centrum kan je het Norwegian Canning Museum bezoeken. Deze attractie vertelt het verhaal vanaf het vangen, wassen, pekelen en roken van de vis tot het inblikken en labelen van de conserven. De conservenindustrie mag dan wel verdwenen zijn, Stavanger blijft een belangrijke vissershaven. De vismarkt Fisketorget is de plaats bij uitstek om verse vis, schaal- en schelpdieren te proeven.
 
 
De ontdekking van de eerste belangrijke olie- en gasvelden in de Noordzee in 1969 heeft het leven van de Noren voorgoed veranderd. Het aanboren van olie heeft van Noorwegen een rijk land gemaakt en van Stavanger de olie-hoofdstad. Vanuit de regio stroomt via onderzeese leidingen zelfs gas naar Zeebrugge. Het Norwegian Petroleum Museum laat zien hoe deze offshore-activiteiten de belangrijkste economie van Noorwegen zijn geworden en hoe gas en olie worden gevormd, gevonden en gewonnen. Het museum is voor alle leeftijden met gevarieerde activiteiten, interactieve installaties en films die het leven op zee illustreren van technologische ontwikkelingen tot dramatische incidenten.
 
 
Stavanger wordt ook de bakermat van de Vikingen genoemd. De Vikingen hebben op diverse plaatsen in en rond Stavanger tekeningen achtergelaten van schelpen, dieren en mensen. In Viking House kan je een VR-bril opzetten en de Vikingtijd tegemoet varen. In Hafrsfjord, net buiten Stavanger, staat het vikingmonument ‘Sverd i fjell’ (Zwaarden in rots) ter herdenking van de veldslag van 872 toen Harald I Noorwegen tot één koninkrijk maakte. Nog meer geschiedenis beleef je in het oudste stadsgedeelte Gamle Stavanger. De bijna 200 witgeschilderde houten huisjes herbergen talloze galeries en winkeltjes met ambachtelijke snuisterijen. Het vrolijkste straatje van Stavanger is Øvre Holmegate. Het ligt bezaaid met drankgelegenheden, boetieks en kunstgalerijen in alle kleuren van de regenboog en dat mag je hier wel letterlijk nemen. De inwoners noemen het vaak ‘Fargegaten’ wat letterlijk kleurenstraat betekent. Volgens de toeristische dienst is dit de meest gefotografeerde plek van Stavanger. Wie door het centrum wandelt, vindt er ook veel straatkunst. Op elke hoek is wel een gebouw te vinden dat werd omgeturnd tot een kleurrijk kunstwerk.
 
 
Stavanger is tot slot de uitvalsbasis voor een bezoek aan de Lysefjord. Je kan vanuit de stad een dagcruise maken naar deze fjord die vooral bekend is om de Preikestolen of Preekstoel, een van de grootste trekpleisters van Noorwegen en ook een van de beroemdste uitkijkpunten in de wereld. Het uitzicht op 604 meter boven de zeespiegel is fenomenaal, maar je moet er wel een flinke wandeling van 8 km voor over hebben. Goede wandelschoenen zijn een must. Zoek je nog meer uitdagende wandelingen? Probeer dan de 4.444 treden van de langste houten trap ter wereld in het dorp Flørli. Wie deze zomer met kinderen reist, kan tijdens de aanloop in Stavanger ook een bezoek brengen aan Kongeparken. Dit attractiepark is trots op de steilste drop-jump, de grootste draaimolen en de langste bobsleebaan van Noorwegen.
 
 
 
 
 

 
 

Beoordelingen  |  Wie is Wie ?  |  Contactinfo  |  Nieuwsbrief  |  Agenda & Scheepbezoeken  |  Cruise Blog |  Waardebon |  Privacy policy