Welkom op de cruiseblog site van Cruise Plus. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (2)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (6)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (5)
Hapag-Lloyd Cruises (10)
Holland America Line (7)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (8)
Oceania Cruises (13)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (13)
Ritz Carlton Yacht Collection (3)
Scenic Cruises (2)
Seabourn (11)
Silversea Cruises (24)
Swan Hellenic (4)
Uniworld (1)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (5)
Amazone (1)
Antarctica (6)
Arctica (2)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (11)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (6)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (36)
Midden-Oosten (5)
Noorse Fjorden (10)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (15)
Wereldcruise (1)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (16)
Cruise News (94)
Expeditiecruises (8)
Havens - aanlegplaatsen (67)
Nieuwe Schepen (58)
Reisverslagen (4)
Riviercruises (3)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (4)
 
Spitsbergen: bergen, gletsjers, koolmijnen en zadenbank
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
15 jan '23
 
Spitsbergen telt drie hoofdseizoenen: de poolzomer, de poollicht-winter en de zonnige winter. Elk seizoen heeft zijn eigen charme. Toch is het vooral tijdens de poolzomer dat de cruiseschepen hun weg vinden naar Svalbard wanneer de middernachtzon de hemel domineert. De pooldagen beďnvloeden de biologische klok van zowel de dieren als de mensen. De archipel wordt na de lange winter tussen mei en september overspoeld door vogels die er nesten en in de zee een overvloed aan voedsel vinden. Dit feestmaal lokt ook walrussen, zeehonden en walvissen. Op het land kan je ijsberen, poolvossen, rotssneeuwhoenen en Spitsbergenrendieren waarnemen.
 
 
Longyearbyen is het administratieve centrum van Spitsbergen. De ‘stad’ telt circa 2.500 inwoners uit meer dan 50 landen verspreid over de hele wereld. Niettegenstaande het beperkt aantal inwoners heeft Longyearbyen een kosmopolitisch karakter met een breed aanbod aan winkels, eet- en drinkgelegenheden. Je vindt er zelfs een brouwerij. De restaurants serveren lokale delicatessen zoals korhoenders en rendieren, Atlantische kabeljauw en Arctische ridderforel met kruiden en schimmels uit de toendra. Gastronomen moeten zeker restaurant Huset bezoeken die bij de beste eetgelegenheden van Noorwegen behoort en met z’n 15.000 flessen ook over een van de grootste wijnkelders van Europa beschikt. Bijzonder detail: op Spitsbergen is het gebruikelijk om je schoenen uit te doen voordat je een restaurant of hotel binnengaat. Deze gewoonte gaat terug tot het mijntijdperk, toen kolenstof vaak roet in het eten gooide.
 
 
Mijnbouw was op Spitsbergen een belangrijke industrie. Vandaag liggen de meeste mijnen er verlaten bij. Deze geschiedenis komt naast de walvisvaart en ander thema’s aan bod in het Svalbard Museum en in Gruve 3 (Mijn 3) in Longyearbyen waar je uit de eerste hand ziet hoe het is om mijnwerker te zijn. Je kan er zelfs door de smalle gangen kruipen. De naam van de stad komt trouwens van de Amerikaan John Munro Longyear die er in 1906 met de mijnbouw begon. Restanten van deze industrie zijn ook daarbuiten te zien in de vorm van oude kolenkabelbanen of standbeelden van mijnwerkers. Ten westen van Longyearbyen ligt het mijnstadje Barentsburg. De ongeveer 450 inwoners maken die de op één na grootste nederzetting op Spitsbergen. De stad Pyramiden is een levend museum dat je terugbrengt naar de oude Sovjet-Unie. In de hoogdagen woonden hier 1.000 mensen, maar de meesten vertrokken toen het Russische staatsmijnbouwbedrijf de activiteiten in 1998 sloot. De gebouwen en de buste van Lenin staan er nog steeds.
 
 
De ongetemde natuur en de ongerepte wildernis zijn zonder twijfel de belangrijkste attractie. Er zijn veel gletsjers in de buurt van Longyearbyen. Ga mee op een dagcruise om de majestueuze ijsmuur van de gletsjer vanaf de kust te bewonderen. Vergeet niet om afstand te houden! Het ijs kalft af, dus vallen er af en toe grote brokken ijs in het water waardoor gigantische golven ontstaan! Je kunt ook met een gids over de gletsjer wandelen, of magische ijsgrotten verkennen die je meenemen naar de ijstijd! Populair zijn eveneens een trektocht door de toendra, een bezoek aan een huskyfarm of een tocht met een kar voorgetrokken door honden. Maar onthoud dat als je eenmaal buiten de grenzen van de stad Longyearbyen bent gekomen, het cruciaal is voor je veiligheid dat je meegaat met een professionele (bewapende) gids. Spitsbergen is namelijk het koninkrijk van de ijsbeer. Het omgaan met (jacht)wapens zit in Spitsbergen diep ingeburgerd. Aan de lokale universiteit moeten alle 300 studenten leren omgaan met vuurwapens.
 
 
Een bijzonder gebouw is de Svalbard Global Seed Vault. De beveiligde opslagplaatsen van de Wereldzadenbank bevatten 1.194.944 (!) zaden van alle deelnemende genenbanken en landen, beschermd door de permafrost om de toekomstige voedselvoorziening van de wereld veilig te stellen. Ze kan een rol spelen in het geval van een wereldwijde catastrofe en biedt een back-up aan individuele collecties in het geval dat originele monsters in conventionele genenbanken verloren gaan door natuurrampen, conflicten, wanbeleid of andere omstandigheden. De cruiseterminal in Port Longyear bevindt zich zo’n anderhalve km van het centrum. In samenwerking met de Association of Arctic Expedition Cruise Operators (AECO) zijn de jongste jaren richtlijnen opgesteld om enerzijds de veiligheid van de bezoekers te garanderen en anderzijds de privacy van de inwoners te respecteren. Die vind je bij de toeristische diensten van Spitsbergen en op de website aeco.no.
 
 

 
 

Beoordelingen  |  Wie is Wie ?  |  Contactinfo  |  Nieuwsbrief  |  Agenda & Scheepbezoeken  |  Cruise Blog |  Waardebon |  Privacy policy