Welkom op de cruiseblog site van Cruise Plus. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (2)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (6)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (5)
Hapag-Lloyd Cruises (10)
Holland America Line (7)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (8)
Oceania Cruises (13)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (13)
Ritz Carlton Yacht Collection (3)
Scenic Cruises (2)
Seabourn (11)
Silversea Cruises (24)
Swan Hellenic (4)
Uniworld (1)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (5)
Amazone (1)
Antarctica (6)
Arctica (2)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (11)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (6)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (36)
Midden-Oosten (5)
Noorse Fjorden (10)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (15)
Wereldcruise (1)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (16)
Cruise News (94)
Expeditiecruises (8)
Havens - aanlegplaatsen (67)
Nieuwe Schepen (58)
Reisverslagen (4)
Riviercruises (3)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (4)
 
Skagen: met één voet in de Noordzee en de andere in de Oostzee
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
8 jan '23
 
Door de oorlog in Oekraïne schrappen de cruiseschepen voor de tweede zomer op rij Sint-Petersburg en gaan op zoek naar alternatieve havens rond de Oostzee. Dat is slecht nieuws voor wie deze Russische stad wilde bezoeken, maar biedt reizigers de mogelijkheid om ongekende plekjes in Noord-Europa te ontdekken. We mogen niet vergeten dat het gebied rond Kattegat en de Oostzee meer dan dertig cruisehavens telt die de schepen meestal links laten liggen. Een van die bestemmingen is Skagen de meest noordelijke plaats van Denemarken waar de Noordzee en de Oostzee op elkaar botsen. De locatie verwacht deze zomer bijna 200.000 cruisepassagiers en onder meer schepen van Oceania, Seabourn, Cunard, Celebrity en Silversea die tussen de Noorse fjorden en de Baltische havens varen.
 
 
Skagen was van oorsprong een vissersdorp en fungeert al 600 jaar als een marktplaats voor vissers en zeelui. Het Kystmuseet Skagen met openluchtmuseum en tentoonstellingsruimte omvat huizen uit drie perioden uit de geschiedenis van Skagen. Je kan er rondwandelen in arme en rijke vissershuizen uit de 19de eeuw, maar ook oude schepen en vondsten uit het Vikingtijdperk bewonderen. De bestemming trok vanaf het midden van de 19de eeuw eveneens kunstenaars, muzikanten en dichters aan. Zelfs de beroemde Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen had er zijn hart verloren. Het Skagens Museum herbergt werken van beroemde Skagen-schilders. Daarnaast is deze kustplaats ook de grootste vissershaven van Denemarken.
 
 
Bij Grenen, het uiteinde van de landtong Skagen Odde op de grens van Skagerrak en Kattegat kan je letterlijk met één voet in de Noordzee staan en met de andere in de Oostzee. De witte zandstranden en glooiende duinen lokken jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers en zijn door het Wereld Natuur Fonds aangewezen als een zeldzame, authentieke schoonheidsplek. Je kan de stranden onder meer bezoeken met de Sandormen (zandworm), een door een tractor getrokken bus. Het gebied lokt ook heel wat vogels. Naast de vele meeuwen kan je er grotere zeevogels waarnemen zoals de zeearend, de steenarend en de visarend. In Ørnereservatet of Eagle World ten zuiden van Skagen zie je hoe adelaars worden gevoed en vrij rondvliegen. Geniet van de bliksemsnelheid van de valken die hun luchtvaardigheden demonstreren.
 
 
Råbjerg Mile is de grootste migrerende duin in Denemarken, gevormd aan de westkust tijdens de grote zandverstuiving. Het indrukwekkende landschap van deze miniwoestijn is zeker een bezoek waard. Wind en zand hebben op de landtong al eeuwenlang vrij spel. De Sankt Laurentii Kirke uit de 13de eeuw werd regelmatig bedreigd door het opgejaagde zand. Kerkgangers moesten er zelfs diverse keren het zand weggraven om binnen te kunnen. De kerk is intussen afgebroken en enkel de witgeverfde toren van de tilsandede kirke (verzande kerk) werd in de 19de eeuw op koninklijk bevel behouden als baken voor de scheepvaart.
 
 
Door haar strategische ligging was de regio ook militair belangrijk. Bangsbo Fort ten zuiden van Skagen werd gedurende twee historische perioden gebruikt. De vestiging werd door de Duitse bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd en tijdens de Koude Oorlog uitgebreid door de Koninklijke Deense Marine. Je kan er bunkers en tentoonstellingen bezoeken. De 82 meter hoge heuvel waarop het fort is gebouwd, is tevens een fantastisch uitzichtpunt waar je uitkijkt op Kattegat, het eiland Læsø en Frederikshavn. Al deze bezienswaardigheden maken van Skagen de tweede toeristische bestemming van Zweden na Kopenhagen. Port of Skagen beschikt over diverse cruisepieren. Na een korte wandeling bereik je het autovrije centrum en de bruisende marina met exclusieve winkels en openluchtrestaurants waar je geniet van vers gevangen vis en zeevruchten.
 
 

 
 

Beoordelingen  |  Wie is Wie ?  |  Contactinfo  |  Nieuwsbrief  |  Agenda & Scheepbezoeken  |  Cruise Blog |  Waardebon |  Privacy policy