Welkom op de cruiseblog site van Cruise Plus. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (3)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (6)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (9)
Hapag-Lloyd Cruises (10)
Holland America Line (7)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (8)
Oceania Cruises (17)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (14)
Ritz Carlton Yacht Collection (4)
Scenic Cruises (2)
Seabourn (13)
Silversea Cruises (28)
Swan Hellenic (4)
Uniworld (1)
Viva Cruises (2)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (5)
Amazone (1)
Antarctica (6)
Arctica (3)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (12)
Donau (rivier) (3)
GalŠpagos (6)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (35)
Midden-Oosten (5)
Noord-Amerika (1)
Noorse Fjorden (11)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (15)
Wereldcruise (1)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (15)
Cruise News (99)
Expeditiecruises (11)
Havens - aanlegplaatsen (79)
Nieuwe Schepen (68)
Reisverslagen (6)
Riviercruises (4)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (5)
 
TriŽst: Romeinen en Oostenrijkers, wijntelers en scheepsbouwers
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
19 jun '22
 
TriŽst of Trieste in het Italiaans was tot voor kort voor cruisepassagiers een grote onbekende. Sinds bijna een jaar mogen alleen nog kleinere cruiseschepen afmeren in het centrum van VenetiŽ. Een aantal rederijen verkiest TriŽst of Ravenna boven de industriŽle haven van Marghera op het vasteland nabij VenetiŽ. Misschien vertrekt ook jouw schip straks vanuit deze noordoostelijke havenstad. Dat is een ideale gelegenheid om de stad in de Golf van TriŽst nabij buurland SloveniŽ te ontdekken.
 
 
 
 
 
TriŽst werd in de 1ste eeuw na Christus gesticht als Romeinse kolonie. Onder meer een oude stadspoort, amfitheater en basilica verwijzen naar deze periode. Later volgden de Oostenrijkers en de Habsburgers. De stad kreeg toen de naam Ďhet kleine Wenen aan Zeeí omdat de architectuur en sfeer aansloot bij Oostenrijk. Nog steeds brengen veel Oostenrijkers er hun vakantie door. Lokale inwoners vinden dan weer dat TriŽst een authentieke Italiaanse stad is. Dat merk je zeker op de Piazza dellíUnita díItalia met het stadhuis en de Fontana dei Quattro Continente. Dit centrale plein is de plek om te genieten van een nero, gocciato of cappucino. TriŽst is immers het thuis van het koffiemerk Illy en de hoofdzetel van de Universitŗ del CaffŤ. Nog meer gezellige horecazaken vind je langs het Canal Grande aan de haven.
 
 
De stad heeft tegelijk een kosmopolitisch karakter met haar Grieks-orthodoxe kerk van San Nicolo, de Servisch-orthodoxe San Spiridone, het centrum gebouwd in opdracht van Maria Theresa van Oostenrijk of de literatuur van James Joyce. De Ierse schrijver woonde 15 jaar in TriŽst en heeft er zijn museum en een standbeeld aan de Ponte Rosso. Italiaans is dan weer het Teatro Lirico Giuseppe Verdi, een van de oudste nog actieve operahuizen. Wie na een voorstelling langs het water wandelt, ziet aan de overzijde van de baai de lichten van Koper. Verblijf je voor of na de cruise nog even in TriŽst, steek dan de grens over naar SloveniŽ voor een bezoek aan Lake Bled of de kuststeden Piran, Portoroz en Koper. Deze laatste is tevens een aanloophaven voor cruises op de Adriatische Zee. Wat verderop bevindt zich het Kroatische Pula, bekend om haar amfitheater, het enige in de wereld waar alle niveaus van de originele constructie nog overeind staan.
 
 
Aan de westzijde van TriŽst bevindt zich Monfalcone waar op de Fincantieri-scheepswerf een aantal van de grootste cruiseschepen worden gebouwd. Il Museo della Cantieristica schetst op interactieve wijze de geschiedenis van de scheepsbouw in Monfalcone. Enkele dagen per maand is het ook mogelijk het MuCa te combineren met een rondleiding op de scheepswerf zelf. Op weg naar Monfalcone passeer je Grignano en het Castello di Miramare met zijn botanische tuinen waar aartshertog Ferdinand Maximiliaan van Habsburg ooit leefde. Een andere toeristische trekpleister is de Grotta Gigante, een van de grootste grottencomplexen in de wereld. Die vind je in Sgonico, net ten noorden van TriŽst.
 
 
Een bezoek aan TriŽst is tot slot niet compleet zonder een wijnproeverij. De stad wordt helemaal omsloten door het wijngebied Friuli-Venezia Giulia. De weldadige mengeling van luchtstromen van de bergen en de Adriatische Zee zorgen ervoor dat heel wat druivenrassen hier goed gedijen en zowel witte als rode wijnen worden geproduceerd. TriŽst bevindt zich op 150 km van de luchthavens van VenetiŽ en Treviso. Reken op een transfer van anderhalf uur. De rederijen leggen bussen in vanuit VenetiŽ. Cruise Plus kan een privť-transfer regelen. Een alternatief is een rechtstreekse trein tussen de Aeroporto di Venezia Marco Polo en TriŽst. De rit neemt 1u50 in beslag. De cruiseterminal bevindt zich pal in het centrum van de stad.
 
 
 
 
 

 
 

Beoordelingen  |  Wie is Wie ?  |  Contactinfo  |  Nieuwsbrief  |  Agenda & Scheepbezoeken  |  Cruise Blog |  Waardebon |  Privacy policy