Welkom op de cruiseblog site van Cruise Plus. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (2)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (5)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (3)
Hapag-Lloyd Cruises (10)
Holland America Line (6)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (7)
Oceania Cruises (12)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (12)
Ritz Carlton Yacht Collection (3)
Scenic Cruises (2)
Seabourn (9)
Silversea Cruises (18)
Swan Hellenic (2)
Uniworld (1)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (5)
Amazone (1)
Antarctica (3)
Arctica (2)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (9)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (5)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (35)
Midden-Oosten (5)
Noorse Fjorden (9)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (12)
Wereldcruise (1)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (16)
Cruise News (90)
Expeditiecruises (8)
Havens - aanlegplaatsen (60)
Nieuwe Schepen (46)
Reisverslagen (3)
Riviercruises (3)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (4)
 
Dublin: bier, boeken en kabouters met goudpotten
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
15 mei '22
 
De toeristische dienst van Ierland omschrijft Dublin als een stad die net zo intiem is als een dorp en zo vriendelijk als een Ierse pub. Dublin is een belangrijke bestemming op cruises rond de Britse eilanden en routes tussen West-Europa en IJsland. De Ierse hoofdstad kan bogen op een meer dan duizend jaar oude geschiedenis, maar komt tegelijk zeer hip en feestelijk uit de hoek. De belangrijkste bezienswaardigheid is Dublin Castle. De oorspronkelijke Normandische burcht werd meermaals verbouwd en maakt vandaag deel uit van een gebouwencomplex van de Ierse regering. Doorheen de eeuwen deed het kasteel dienst als rechtbank, fort en executieplaats. Bram Stoker, de schrijver van Dracula, werkte in de 19de eeuw als ambtenaar in Dublin Castle. De Bram Stoker Dracula Experience in Dublin is gewijd aan zijn leven, maar vooral aan zijn beroemdste personage.
 
 
 
 
 
Meer over de geschiedenis kom je te weten in Trinity College, de oudste universiteit van Ierland. De Old Library bevat maar liefst 4,5 miljoen boeken en manuscripten die teruggaan tot de monniken en vikings. Het topstuk is het handgeschreven Book of Kells uit de 8ste eeuw. Dublinia nabij Christ Church Cathedral geeft op interactieve wijze een historisch beeld van Dublin tijdens de middeleeuwen. De St. Michael’s Tower dateert nog uit deze periode. Wandel tijdens jouw bezoek aan Dublin over Liffey Bridge, de eerste ijzeren brug over de rivier. Veel Dubliners hebben het echter over de Ha’penny Bridge. Meer dan een eeuw lang moesten mensen een halve penny tol betalen om de brug te mogen oversteken. De historische brug werd begin deze eeuw volledig gerenoveerd en herschilderd in haar originele witte kleur.
 
 
Ben je een bierdrinker, dan staat de Guinness Storehouse ongetwijfeld op het programma. In de imposante opslagtoren van de oude bierbrouwerij zijn diverse audiovisuele presentaties ondergebracht over de 260 jaar oude geschiedenis van het merk, hoe het bierbrouwen in zijn werk gaat en waaraan het Guinness-bier zijn zwarte kleur te danken heeft. In de Gravity Bar op de hoogste verdieping krijg je bovendien een 360-graden zicht op de stad. Bent je eerder een whiskey-drinker, dan is er de Jameson Distillery. De Ieren spellen de drank in tegenstelling tot de Schotten immers met een ‘e’ voor de ‘y’. Tijdens een rondleiding door de distilleerderij leer je hoe de beroemde drank wordt gemaakt of boek een Whiskey Shakers Masterclass en maak een aantal heerlijke Jameson-gebaseerde cocktails. Overnacht het cruiseschip in Dublin, bezoek dan de omgeving van Temple Bar, Dublins culturele centrum met een bruisend nachtleven.
 
 
Een bijzondere bezienswaardigheid is Kilmainhal Gaol. De voormalige gevangenis was berucht om haar afschuwelijke levensomstandigheden. In 1916 werden bijna alle nationalistische leiders van de Paasopstand hier opgesloten en zonder pardon geëxecuteerd. Uit diezelfde periode dateert het General Post Office, een van de meest herkenbare gebouwen van de stad en het voormalige hoofdkwartier van de leiders van die opstand. Heel wat luchtiger is het National Leprechaun Museum of Ireland, gewijd aan de Ierse folklore en mythologie. De kabouter met roodkleurige baard die veelal met een klaverblad rondloopt in een groen kostuum is het bekendste mythische wezen uit de Ierse folklore. Hij duikt overal op en zeker rond St. Patrick’s Day. Belangrijk om weten wanneer je Dublin bezoekt, is dat heel wat musea waaronder het National Museum of Ireland en de National Gallery of Ireland gratis te bezoeken zijn.
 
 
Enkele kleinere schepen kunnen afmeren aan de River Liffey nabij het centrum. Grotere schepen liggen aan Alexandra Quay op 2 km van het centrum. Dublin Bus en de Luas Red Line bieden vlotte verbindingen naar het centrum. Te voet doe je er een half uur over langs de River Liffey en de Docklands. Onderweg passeer je onder meer het Custom House, het futuristische glazen Convention Centre, Trinity College en EPIC: The Irish Emigration Museum. Dit museum schetst op een interactieve manier de Ierse massa-emigratie. Door de eeuwen heen zijn meer dan 10 miljoen mensen geëmigreerd uit Ierland. Het gelauwerde museum schetst waarom ze vertrokken, waar ze heen gingen en hoe deze wetenschappers, politici, dichters, kunstenaars en zelfs vogelvrijverklaarden de wereld hebben gevormd. Sommige grote schepen meren ook af in Dun Laoghaire op 12 km ten zuiden van het stadscentrum. Een prima treindienst verbindt deze haven in 20 minuten met Dublin. Ook bussen en taxi’s zijn beschikbaar voor wie de Ierse hoofdstad wil bezoeken.
 
 
 
 
 

 
 

Beoordelingen  |  Wie is Wie ?  |  Contactinfo  |  Nieuwsbrief  |  Agenda & Scheepbezoeken  |  Cruise Blog |  Waardebon |  Privacy policy