Welkom op de cruiseblog site van Cruise Plus. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (3)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (6)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (6)
Hapag-Lloyd Cruises (10)
Holland America Line (7)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (8)
Oceania Cruises (13)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (13)
Ritz Carlton Yacht Collection (3)
Scenic Cruises (2)
Seabourn (12)
Silversea Cruises (25)
Swan Hellenic (4)
Uniworld (1)
Viva Cruises (2)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (5)
Amazone (1)
Antarctica (6)
Arctica (2)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (12)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (6)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (36)
Midden-Oosten (5)
Noord-Amerika (1)
Noorse Fjorden (10)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (15)
Wereldcruise (1)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (16)
Cruise News (95)
Expeditiecruises (9)
Havens - aanlegplaatsen (74)
Nieuwe Schepen (62)
Reisverslagen (4)
Riviercruises (4)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (5)
 
Ontdek Toscane, er is veel meer dan Firenze alleen
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
24 apr '22
 
Livorno en ook La Spezia zijn de aanloophavens voor een bezoek aan Firenze. In de regio Toscane zijn echter nog meer prachtige plaatsen te bezoeken, te beginnen met Pisa waar de schuine toren de publiekstrekker is. Het Campo dei Miracoli met zijn klokkentoren, kathedraal en doopkapel zijn het visitekaartje van de stad. Waag je tijdens een bezoek ook wat verder dan dit toeristische gedeelte van de stad. Het Piazza dei Cavalieri wordt omringd door prachtige palazzi. Sant’Antonio, de oudste wijk van Pisa telt tientallen prachtige gebouwen, kloosters en kerken. De oevers van de Arno zijn de perfecte plaats voor een wandeling en een gelato. Aan ijskramen is er in Pisa geen gebrek. Wie het shoppen niet kan laten, kan vanaf de rivier de Corso Italia en Borgo Stretto bezoeken. Hier vind je naast de traditionele winkelketens ook leuke boetiekjes.
 
 
 
 
 
Gasten die al eerder Firenze en Pisa hebben bezocht, zijn vaak op zoek naar andere plekjes in de regio. Lucca scoort daarbij hoog. De geboorteplaats van de Italiaanse componist Giacomo Puccini bevat heel wat liefdevolle pleinen en middeleeuwse kerken. Dit charmante en nagenoeg autovrije stadje bruist van de historische en religieuze gebouwen met als uitblinkers de Duomo di San Martino en het Piazza dell’Anfiteatro waar ooit een Romeins amfitheater stond. Shopaholics vinden de weg naar Il Fillungo, de middeleeuwse hoofdstraat die uitmondt op de Torre delle Ore. Deze klokkentoren is het hoogste gebouw van de stad, goed voor 200 treden naar de top. Actievelingen kunnen over de 4,5 km lange stadsmuur helemaal rond het historische centrum van Lucca joggen of fietsen. Op heel wat plaatsen kan je trouwens tweewielers huren voor een dag.
 
 
Sienna bevindt zich in de heuvelachtige omgeving van Toscane. De stad bouwde in de middeleeuwen een reputatie op het vlak van kunst op. In de dertiende eeuw startte de bouw van de gotische Duomo Santa Maria. De rijkelijk gedecoreerde kerk moest ooit de mooiste kathedraal van Italië worden. Ze werd eigenlijk nooit afgewerkt, maar bevat niettemin een interessante collectie beeldhouwwerken. Het centrale plein is Piazza del Campo. Op ‘Il Campo’ wordt tweemaal per jaar de legendarische paardenrace ‘Il Palio’ gehouden. Het plein in rode baksteen en visgraatmotief wordt verdeeld in negen delen die verwijzen naar de Raad van Negen die destijds de stad bestuurde. Aan het plein bevindt zich ook het Palazzo Pubblico waar vandaag het Museo Civico is ondergebracht met fresco’s van Italiaanse schilders en het wapen van de familie Medici.
 
 
Toscane pakt niet alleen uit met indrukwekkende kunststeden en monumenten, maar heeft ook een mooie kustlijn met badplaatsen langs de Riviera della Versilia. Forte dei Marmi was vanaf de 16de eeuw een belangrijke haven voor de uitvoer van marmer uit de mijnen van Massa en Carrara. In de 19de eeuw werd de badplaats een toevluchtsoord voor kunstenaars en schrijvers. Vandaag is de kustplaats ten noorden van Lucca een plek waar de Italiaanse jetset zich vermaakt en een favoriet vakantieoord van onder meer Giorgio Armani, Andrea Bocelli en rijken die er graag hun dure sportwagens showen. Het is er heerlijk wandelen langs de prachtige stranden, fietsen door de wijk Roma Imperiale met haar schitterende villa’s of designer kledij te kopen rond het Piazza Marconi.
 
 
De regio rond Livorno kent trouwens nog meer bestemmingen die een verplaatsing waard zijn. Zo kom je op de rit naar Forte dei Marmi ook Viareggio tegen, bekend om haar carnaval en drie kilometer lange zeedijk. Die ligt bezaaid met prachtige historische gebouwen waaronder Villa Bourbon, het architectonische meesterwerk dat vandaag een kunstmuseum huisvest. Voor wie de platgetreden paden wil verlaten, bevindt zich iets verder dan Firenze het stadje Arezzo. De naam zegt je wellicht weinig, maar misschien doet de film ‘La Vita č bella’ wel een belletje rinkelen. Diverse locaties dienden als decor voor de bekroonde prent van Roberto Benigni. Het is in Arezzo in alle geval veel minder druk dan in Firenze of Pisa. Je kan er diverse basilieken en musea bezoeken die er aan de buitenzijde minder indrukwekkend uitzien, maar niettemin schitterende fresco’s en schilderijen herbergen.
 
 
 
 
 

 
 

Beoordelingen  |  Wie is Wie ?  |  Contactinfo  |  Nieuwsbrief  |  Agenda & Scheepbezoeken  |  Cruise Blog |  Waardebon |  Privacy policy