Welkom op de cruiseblog site van Cruise Plus. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (2)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (5)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (2)
Hapag-Lloyd Cruises (10)
Holland America Line (6)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (7)
Oceania Cruises (12)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (12)
Ritz Carlton Yacht Collection (3)
Scenic Cruises (2)
Seabourn (9)
Silversea Cruises (17)
Swan Hellenic (2)
Uniworld (1)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (5)
Amazone (1)
Antarctica (2)
Arctica (2)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (9)
Donau (rivier) (3)
GalŠpagos (5)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (31)
Midden-Oosten (5)
Noorse Fjorden (9)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (12)
Wereldcruise (1)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (16)
Cruise News (88)
Expeditiecruises (8)
Havens - aanlegplaatsen (57)
Nieuwe Schepen (45)
Reisverslagen (3)
Riviercruises (3)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (4)
 
Bari: Sint-Nicolaas, steegjes, orechiette en trulli
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
21 mar '22
 
Puglia langs de zuidoostkust of hiel van ItaliŽ is voor vele vakantiegangers een minder bekende bestemming. Voor de cruiseschepen op de Adriatische en Ionische Zee is de hoofdstad Bari de uitvalsbasis voor een bezoek aan deze opmerkelijke regio. Een van de hoogtepunten van Bari is de romaanse Basilica di San Nicola, opgetrokken in de 11de en 12de eeuw. In de crypte van de kerk bevindt zich het lichaam van de goedheilige man. Sinterklaas komt immers niet uit Spanje. Zijn stoffelijke resten werden in de elfde eeuw door zeelui vanuit Turkije naar Bari gebracht. Dit maakt van Bari dan ook een belangrijk pelgrimsoord. Op het plein voor de basiliek staat het bronzen standbeeld van de bisschop.
 
 
 
 
 
Bari Vecchia is het oude hart van de stad. In de historische wijk San Nicola slenter je door smalle steegjes, langs oude kerken en over sympathieke binnenpleinen tussen de oude en nieuwe haven. De wijk is een echt doolhof. De steegjes waren trouwens oorspronkelijk gebouwd om inwoners schaduw te gunnen en indringers in de war te brengen. Uit dezelfde periode als de basiliek dateert het Castello Normanno-Svevo. Het middeleeuwse fort werd opgericht in opdracht van koning Norman Rogier II, beter bekend als Ruggero II van SiciliŽ. In de loop van de eeuwen diende het kasteel als kazerne en gevangenis. Ook een bezoekje waard is Theatro Petruzzelli, een van de grootste operahuizen van ItaliŽ. Ben je geÔnteresseerd in geschiedenis en erfgoed, stap dan het Museo Archeologico Nazionale binnen. Het museum herbergt 30.000 voorwerpen die te maken hebben met de geschiedenis van Bari en Zuid-ItaliŽ.
 
 
Een van de publiekstrekkers in de regio is Alberobello. Het stadje telt maar liefst 1.500 trulli. Deze kleine witte, huisjes met kegelvormige daken werden gebouwd tussen de 14de en 20ste eeuw. De eerste bewoners waren vooral arme mensen die op die manier belastingen konden omzeilen. De simpele huisjes werden opgetrokken zonder cement, zodat ze snel konden worden weggehaald voor de belastinginner. De oudste huisjes vind je in de wijk Rione Monte die ook de meeste toeristen trekt. De huisjes doen er vandaag vooral dienst als vakantiewoningen, winkels en bars. Aia Piccola is meestal wat rustiger. Hier vind je nog trulli die permanent bewoond zijn. Neem ook een kijkje in de Chiesa di SantíAntonio di Padova, die net als de woningen beschikt over deze bijzondere daken.
 
 
Cruise-excursies zetten vaak Castel del Monte op het programma. Toch was het kasteel geen militair bouwwerk, maar eerder bedoeld als symbool van vrede tussen christenen en moslims. Dit 13de eeuwse fort in Andria bevat tal van alchemistische elementen. Het bouwwerk heeft een achthoekige vorm en telt acht achthoekige torens. De octogoon vind je doorheen het hele fort terug van een achthoekige binnenplaats, tot de acht identieke zalen en de acht voet dikke muren. Nog een leuk detail is dat het bouwwerk fungeert als een zonnewijzer. Ieder uur vult het zonnelicht een van de acht zalen. Het mag dan ook geen toeval zijn dat het bouwwerk van de Roomse keizer Frederik II een plaats kreeg op de Unesco-werelderfgoedlijst. Op diezelfde lijst staan ook de grotwoningen en ondergrondse kerken in het heuveldorp Matera. De omgeving is zo visueel verbluffend dat ze als decor diende voor diverse historische films en ook wel eens het tweede Bethlehem wordt genoemd.
 
 
ApuliŽ is een belangrijke producent van olijven en wijnen. De belangrijkste druivensoorten zijn de Negroamaro, Aleatico en de Primitivo, die ook wel eens de voorvader van de Zinfandel-druif wordt genoemd. Een bezoek aan de zuid-Italiaanse regio is niet compleet zonder een proeverij van deze wijnen. Wil je helemaal in de sfeer blijven, drink ze dan bij een bereiding met orechiette (letterlijk: kleine oortjes), de typische pasta uit Puglia. In Via delle Orechiette in Bari worden ze in de openlucht door oudere dames nog traditioneel gemaakt en gedroogd. Zelfs de tomatensaus wordt er op straat bereid. Gustoso!
 
 
 
 
 

 
 

Beoordelingen  |  Wie is Wie ?  |  Contactinfo  |  Nieuwsbrief  |  Agenda & Scheepbezoeken  |  Cruise Blog |  Waardebon |  Privacy policy