Welkom op de cruiseblog site van Cruise Plus. Hier komt u alle laatste nieuwtjes over het reilen en zeilen in de cruisewereld te weten.
Rederijen
AmaWaterways (2)
Celebrity Cruises (10)
Cunard (5)
Emerald Yacht Cruises (1)
Explora Journeys (3)
Hapag-Lloyd Cruises (10)
Holland America Line (6)
Hurtigruten (1)
Norwegian Cruise Line (7)
Oceania Cruises (12)
Ponant (4)
Regent Seven Seas (13)
Ritz Carlton Yacht Collection (3)
Scenic Cruises (2)
Seabourn (10)
Silversea Cruises (20)
Swan Hellenic (2)
Uniworld (1)
Viva Cruises (1)
Windstar Cruises (1)
Bestemmingen
Alaska (5)
Amazone (1)
Antarctica (3)
Arctica (2)
Atlantische Kust (2)
Baltische Staten (7)
Britse Eilanden (2)
Caraiben (9)
Donau (rivier) (3)
Galápagos (6)
Ijsland / Groenland (2)
Middellandse Zee (36)
Midden-Oosten (5)
Noorse Fjorden (9)
Panamakanaal (2)
Rijn (rivier) (1)
Stille Zuidzee (1)
Transatlantisch (1)
Verre Oosten (12)
Wereldcruise (1)
Zuid-Amerika (1)
Zwarte Zee (1)
Categorieën
Coronavirus (16)
Cruise News (90)
Expeditiecruises (8)
Havens - aanlegplaatsen (61)
Nieuwe Schepen (49)
Reisverslagen (3)
Riviercruises (3)
Start 2 Cruise (10)
Cruise Plus adviseur
Charlotte (2)
Dirk Van Duyse (4)
 
Le Commandant Charcot naar de geografische Noordpool
Geschreven door Patrick Parez - Journalist
6 dec '20
 
In mei 2021 lanceert Ponant het exploratieschip Le Commandant Charcot. Met het vaartuig zal de Franse luxe- en expeditierederij in de voetsporen van de ontdekkingsreizigers unieke reizen aanbieden naar gebieden die alleen toegankelijk zijn voor ijsbrekers. Het vaartuig wordt eveneens een uitvalsbasis voor wetenschappelijk onderzoek van de poolgebieden en de cryosfeer. Tijdens ons zomerseizoen vaart Le Commandant Charcot vanuit Groenland en IJsland in Arctische wateren. Op het programma voor 2021 staan onder meer de geografische Noordpool en de Noordwest Passage. Tijdens de winter wordt Ushuaia de uitvalsbasis voor de exploratie van Antarctica. Gasten kunnen helemaal rond het continent varen en de totale zonsverduistering bewonderen vanop een ijsplateau in de Weddellzee.
 
 
 
 
 
Le Commandant Charcot wordt het eerste poolexploratieschip van een cruiserederij. Het vaartuig krijgt de classificatie Polar Class 2 (PC2). Deze op één na hoogste ijsklasse laat het schip toe het hele jaar door te opereren in ijscondities. Een doorsnee expeditieschip heeft een ijsklasse-notificatie PC5 om door voornamelijk eenjarig ijs te varen. Aan het ontwerpen van het schip ging heel wat studiewerk vooraf. Het moest alle ijstypes en extreme temperaturen aankunnen en tegelijk milieuvriendelijk zijn. Le Commandant Charcot gebruikt vloeibaar aardgas (LNG) als brandstof en beschikt over batterijen die het hybride vaartuig toelaten tot twee uur elektrisch en bijgevolg volledig emissievrij te varen.
 
 
Daarnaast ging heel wat aandacht uit naar de veiligheid van de opvarenden. Nooit eerder heeft een schip met 270 passagiers en 190 bemanningsleden deze meest onherbergzame gebieden getrotseerd. Ponant moest onder meer te rade gaan bij gespecialiseerde bedrijven voor de ontwikkeling van waterdichte thermische pakken en opvangvoorzieningen in geval van een noodzakelijke evacuatie. Ook de landen die grenzen aan de poolgebieden werden bij de noodplannen betrokken.
 
 
Ponant’s nieuwste schip beschikt over 135 balkonhutten en suites. De luxueuze voorzieningen omvatten diverse types van luxe-accommodatie waaronder duplexsuites (120 m˛) met bubbelbad op het terras en de Suite de l’Armateur (300 m˛) inclusief een terras dat het volledige achterdek bestrijkt. De standaardhutten meten 20 m˛. Passagiers genieten aan boord van diverse restaurants en lounges, een binnen- en buitenbad, een fitness en wellness met sauna en sneeuwkamer en ruime buitendekken met vuurplaats en banken die worden verwarmd met de restwarmte van de motoren.
 
 
Le Commandant Charcot wordt daarnaast uitgerust met laboratoria en hydrografische apparatuur op de romp. Het Ponant-schip zal Franse en internationale wetenschapsorganisaties een observatie-, onderzoeks- en analyseplatform bieden dat uniek is in de wereld om het water, de lucht, het ijs en de biodiversiteit van de poolgebieden te bestuderen. De passagiers zullen de gelegenheid krijgen de wetenschapslui bij te staan tijdens het nemen van waterstalen of het meten van de ijslaag. Gasten kunnen op de cruises verder ijsvissen, ijsduiken, met hondensleeën en ijsscooters rijden, opstijgen in een heliumballon, sneeuwschoenwandelingen maken en met kajaks varen. Het schip wordt uitgerust met Zodiacs, maar ook met hovercrafts die toelaten zich zowel over ijs als water te verplaatsen.
 
 
 
 
 

 
 

Beoordelingen  |  Wie is Wie ?  |  Contactinfo  |  Nieuwsbrief  |  Agenda & Scheepbezoeken  |  Cruise Blog |  Waardebon |  Privacy policy